Qui som

Benvinguts i Benvingudes a La Negreta del Gòtic
Però, què és La Negreta del Gòtic? És un espai social radicat al Gòtic des del 2014, gestionat per la gent que hi participem, amb una vocació clara: volem fomentar la participació política, social i cultural per canviar l’estat actual de les coses a favor del bé comú.
Naturalment, aquest espai és obert a tots les veïnes i veïns del barri i col·lectius socials. No ho dubtis: hi sereu molt benvingudes.
Ara per ara en formem part l’Associació de Veïns i Veïnes del Gòtic, la cooperativa de consum ecològic El Bròquill’Assemblea del Gòtic, Resistim al Gòtic, La Negreta Feminista, ATTAC Catalunya, CV no està en venda i Extinction Rebellion Barcelona. Els diferents col·lectius implicats ja tenen una trajectòria social, alguns de molts anys.
Com més serem, més coses podrem fer i més possibilitats tindrem de fer front a les polítiques i els problemes que ens afecten: l’entrega total del barri als turistes; l’especulació amb l’habitatge al barri, la retallada de les pensions; l’atur i la precarietat; la privatització de la salut…
D’on vénen el nom, i el símbol, de la Negreta? El 1789, després de tres pujades del preu del pa, “s’alborotà de mala manera lo poble baix, passant a cremar a totes les barraques del pa i lo Pastim” (la fleca central de Barcelona que acabava de ser privatitzada). Al capdavant de la revolta hi eren les dones.
Al cap d’uns dies aconsegueixen que es rebaixi el preu del pa, i després el de la carn, del vi i de l’oli. Però les concessions no van ser respectades i es desfermà una repressió ferotge durant la qual van ser executats cinc homes i una dona, Josepha Vilaret, de sobrenom la negreta.
Ara que fa falta que “lo poble baix” es torni a “alborotar” i calen més revoltes del pa -i no solament del pa-, hem volgut recordar i adoptar com a símbol aquesta dona valenta qui, malgrat tots els perills, va lluitar per allò que era just.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s